OpenPlanetary Virtual Conference (June 22-24)

This very first OpenPlanetary Virtual Conference will consist of lecture-length talks from invited speakers, networking opportunities during coffee breaks, workshops and tutorials, and a hackathon. The conference is free, but registration is required.

Sorry, registration for the conference is now closed. Questions or issues can be sent to team@openplanetary.org or posted to the #op-vcon-helpdesk channel on the OpenPlanetary Slack.

SCHEDULE

All times given are in Eastern Time (UTC-4)
9:00
9:30

Welcome Remarks

Speaker:
OpenPlanetary Team
Duration:
30 minutes

Mostly just an opportunity for everyone to file in...

9:30
10:30

Why'd They Do That? The Evolution of the PDS Archiving Standards

Speaker:
Anne Raugh & John S. Hughes
Duration:
1 hour

The great majority of IT standards are aimed at current consumers and users - making it possible for contemporary processes to interact, exchange data effectively,or process large data sets efficiently. Standards solely and wholly developed to address the needs of long-term preservation and accessibility are a relatively recent phenomenon (OAIS v1 - 2003; PDF/A-1 - 2005; for example). When PDS was established in the mid 1980s, it was charged by NASA not merely to "save the bits", but to ensure and maintain the usability of the data for future generations. This imperative to "maintain usability" has been the greatest challenge faced by PDS and the single most important driving force in the evolution of the PDS standards and the PDS as an organization. This talk will present the history of this evolution as shaped by the conflicts that arose from this core mission.

10:30
11:30

Between Mars and Svalbard: A Film About Scientists

Speaker:
Maarten Roos-Serote & Dan Brinkhuis
Duration:
1 hour

11:30
12:00

Networking / Coffee Break # 1

Speaker:
N/A
Duration:
30 minutes

12:00
13:00

Making Time on Mars

Speaker:
Zara Mirmalek
Duration:
1 hour

13:00
14:00

Lunch Break

Speaker:
N/A
Duration:
1 hour

14:00
15:00

Open Books, Open Budgets

Speaker:
Casey Dreier
Duration:
1 hour

NASA's planetary mission costs through history.

15:00
15:30

Networking / Coffee Break #2

Speaker:
N/A
Duration:
30 minutes

15:30
16:30

Commercial Space: Beyond Earth

Speaker:
Tanya Harrison
Duration:
1 hour

All times given are in Eastern Time (UTC-4)
10:00
11:00

PDS Geosciences Node Services Update

Host:
Thomas Stein
Duration:
1 hour

The PDS Geosciences Node offers a number of tools and services for data search, access, and retrieval. This session will discuss the new Spectral Library featuring RELAB data, latest updates to the Analyst’s Notebook and Orbital Data Explorer, the ODE API, high-speed data transfer options, and user support offerings.

10:00
12:00

Introduction to Planetary Updates and Tips for using GDAL

Host:
Trent Hare
Duration:
2 hours

The Geospatial Data Abstraction Library (GDAL) is a translator library for raster and vector geospatial data formats by the Open Source Geospatial Foundation. To continue support for the planetary community, several enhancements were added to GDAL in 2019 including updates for the ISIS3 and GeoFITS drivers, additions to the PDS4 raster and vector/table driver, and a completely renovated VICAR driver. We will briefly introduce newly added planetary projections within GDAL's sister library called PROJ. And finally. tips for installing and using GDAL utilities for data conversions will be shown.

11:00
12:00

NAIF's Webgeocalc (WGC) Demo

Host:
Boris Semenov
Duration:
1 hour

A brief overview and demonstration of using NAIF's Webgeocalc (WGC) on-line geometry computation engine GUI and API elements.

12:00
13:00

Lunch Break

Host:
N/A
Duration:
1 hour

13:00
17:00

Introduction to Planetary Image Analysis with ArcGIS

Host:
Zoe Ponterio
Duration:
4 hours

This workshop introduces participants to ArcGIS software, focusing on tasks and features most commonly used in planetary science. It is accessible to participants with no prior experience in GIS, but includes optional advanced activities relevant to experienced users. Participants will be eligible for a free one-year ArcGIS license. NOTE: There is an overflow session for this workshop scheduled for June 24 at 8am ET (UTC-4). Register below.

13:00
15:00

Creating a PDS4 Archive

Host:
Sheri Loftin
Duration:
2 hours

This workshop walks participants through the process of organizing data and creating support documents for a PDS4 archive. There will be particular emphasis on creating label documents for image files.

13:00
15:00

How to live peacefully with Ana/Mini/Conda

Host:
Michael Aye
Duration:
2 hours

I will explain the basic principles of the conda-based toolset, recommend best practices for using conda environments and channels, and demonstrate techniques on how to efficiently delete and reinstall everything in under 5 minutes. I also will discuss Python software package discovery and installation strategies in relation to these conda environments and how to efficiently develop your own libraries while being part of a conda environment.

15:00
15:30

Coffee Break

Host:
N/A
Duration:
30 minutes

15:30
17:30

Practical Software Project Management for Research

Host:
Chase Million
Duration:
2 hours

An outline of software project management strategies and practices will be provided along with suggestions for modifying these for the realities of an exploratory research environment. The emphasis will be on work that should be done before a single line of code is written. Topics will include: requirements elicitation, project scoping, project planning, time and budget estimates, wireframing / prototyping, key implementation decisions. Participants are encouraged to bring example projects from their own research to be used as the basis for group-exercises.

15:30
16:30

The Outer Planets Unified Search (OPUS) - Searching for Planetary Mission Data via the Web

Host:
Robert French
Duration:
1 hour

The Ring-Moon Systems Node of NASA's Planetary Data System (PDS) has provided user-friendly access to mission data for the outer planets for over a decade. Current holdings include more than 1.5 million observations of Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune, Pluto, and other outer solar system bodies from Cassini, Galileo, New Horizons, Voyager, and Earth-based telescopes, including the Hubble Space Telescope. Access to these observations is provided through Outer Planets Unified Search (OPUS), a modern web-based search engine that allows searching, browsing, selecting, and downloading of observation products. A key feature of OPUS is the ability to search for observations across missions and instruments in a unified way, making it easy to discover and retrieve data from various sources at the same time. In this hands-on, interactive workshop, I will give a tour of OPUS's features and illustrate how they can be used to find and download observations of both scientific and public interest. Attendees will be able to follow along using their own web browsers and ask real-time questions. I also invite attendees to come prepared with search scenarios that they would like to explore with the group to see how OPUS might be able to help you achieve your goals.

16:30
17:30

The Outer Planets Unified Search (OPUS) - Searching for Planetary Mission Data via the API

Host:
Robert French
Duration:
1 hour

In addition to a user-friendly web interface, OPUS provides a well-documented RESTful API that can be used by anyone to perform searches programmatically. Previous uses of the API have included searching for and downloading images for research on Saturn's rings and a Twitter bot that posted daily space images with NASA-inspired poetry. In this hands-on, interactive workshop, I will present the basics of the OPUS API and invite attendees to follow along by typing API commands into their web browser. As in the previous workshop, I invite attendees to ask real-time questions and to propose their own scenarios that we can try to solve using the API. It is STRONGLY ENCOURAGED that you attend the workshop on the web-based interface before joining this workshop, as the previous content will not be repeated and will be extremely helpful for understanding how the API Works.

All times given are in Eastern Time (UTC-4)

[Your Hack Idea Here]

Moderator:
TBD
Duration:

PlanetaryPy: TBD

Moderator:
Michael Aye
Duration:

The Outer Planets Unified Search (OPUS) - Hackathon with Python and the OPUS API

Moderator:
Robert French
Duration:

OPUS provides a well-documented RESTful API that is available through a URL-based interface. However, constructing properly formatted query strings may be a tedious task for the average researcher. In this hackathon, attendees will be invited to develop a Python-based wrapper for the OPUS API that abstracts away the details of the API syntax and provides an easier, more intuitive programmatic interface for the average Python developer. Attendance at the previous OPUS workshops is STRONGLY ENCOURAGED so that you will have the necessary knowledge to embark on this project.

10:00
11:00

Introduction and Project Pitches

Moderator:
Chase Million
Duration:
1 hour

Those with hack project ideas should prepare a short (< 3 minute) pitch / description. Everyone will then self-assign to projects they are interested in working on for the day.

13:00
13:30

Mid-Day Update

Moderator:
Chase Million
Duration:
30 minutes

Provide brief updates to group on project status. Opportunity to reorganize groups / jump into a different project if desired.

16:00
16:30

Final Updates

Moderator:
Chase Million
Duration:
30 minutes

Provide final project updates to group. Claim victory, regardless of actual progress.

Get your ticket !

* indicates required
OPvCon Conference Ticket *
OPvCon Workshops registration (Day 2)

Registration for workshops is now CLOSED, but you still can register to the lectures and hackathons.

Note that as an OpenPlanetary list subscriber already (OP member, or subscriber of the OP Virtual Lunches), you will be asked to click to update your profile. Please do so. Sorry for the inconvenience. Feel free to contact us at team@openplanetary.org for more information, or should you have any troubles registering.

We use Mailchimp as our registration platform for the OpenPlanetary Virtual Conference. By clicking below to register, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here. You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. If you do so, you will not be registered for the conference events, nor received related information.